Reanimatiecursus PiusX Almelo

Bijna 50 leerlingen van het Pius X College, locatie Aalderinkshoek volgden in december 2017 een reanimatiecursus. Na afloop ontvangen alle leerlingen een officieel certificaat.

De aanleiding voor de cursus was een hartinfarct bij een docent, een aantal jaren geleden. Hij zakte in het fietsenhok in elkaar. Eindexamenleerlingen reageerden alert en wisten op tijd bedrijfshulpverleners van de school in te schakelen. "Dat is echt cruciaal geweest voor de docent", zegt locatiedirecteur Frans Schoondermark. "Deze leerlingen hebben zijn leven gered. Voor ons was dit aanleiding om deze cursus te organiseren. Dit is nu het tweede achtereenvolgende jaar waarin we de cursus aanbieden."

En ook dit jaar tonen leerlingen wederom volop belangstelling voor de cursus. Een van de deelnemers is Jim Krajenveld (klas 5V2), die om twee belangrijke redenen de cursus volgt: "Mijn vader is hartpatiënt en ik heb een tijd geleden helaas een dodelijk ongeluk meegemaakt, waarbij ik niet wist wat ik moest doen. Dat wil ik in de toekomst voorkomen en daarom doe ik hieraan mee. "Noortje Fox (klas 5v1) geeft een vergelijkbare motivatie: "Als ik in de situatie kom dat iemand in mijn omgeving gereanimeerd moet worden, wil ik niet machteloos staan", verklaart ze haar deelname. "Bovendien wil ik straks een medische studie volgen, dan komt dit goed van pas natuurlijk."

Volgens reanimatiedocent Thymen van den Bos (Twente Hart Safe) pikken de leerlingen alle info snel op. "Leerlingen zijn super enthousiast en erg leergierig. Dit is eigenlijk de ideale leeftijd om een dergelijke cursus te volgen, aangezien het hier gaat om jongvolwassenen die er emotioneel ook klaar voor zijn. Wat mij betreft zouden meer middelbare scholen dit moeten doen."